laupäev, 21. august 2010

New Yorki tuur - the fun part !

Kooli viimasel päeval oli meil ekskursioon New Yorki ja see oli nagu esimene lõbus asi USA ja siia jõudmise juures. New York on tõesti hämmastav ja hingemattev linn. Kõik need suuured klaasist hooned ja asjad on lihtsalt superlahedad.

NYsse sisse sõites oli hääästi pikalt selliseid filmidest pärit surnuaedu. Need olid naljakad ja veidrad nats. Kuidas saab kilomeetritepikkustel sellistel surnuaedadel mitte ära eksida?.

Sellised mega kõrged klaasist majad olid igal pool.



Läksime Staten Island Ferry'ga ka sõima, et NY eemalt näha

Praami peal, nagu ka igal pool mujal, lehvis USA lipp

Soome Au Pair Anne ja Eesti pliksid Stiin ja Lisett

Tegime praamil Stiiniga ka pilti


Veest paistis NY sellisena

Vabadussammas

See oli mingii oluline finantskeskus vms, ma seda nime ei mäleta enam..

Ground Zero, ehk siis koht, kus varem asusid kaksiktornid. Meie giid oli neljapäeva õhtul käinud ühe torni tipus kohvikus lõõgastumas ja sõpradega istumas ning teisipäeval (kui ma õigesti mäletan) oli toimunud 9/11. Ta ütles et tal on iga kord sinna minnes selline halb ja kurb tunne, kuna väga paljud ta tuttavad ja sõbrad hukkusid seal. Ta ütles ka et hukkunuid oli kokku vist umbes 3000 ning 40% neist ei leitud. Kõik need majad, mis seal ehitusplatsi ümber nüüd on, olid kahjustatud (osad on siiani) ning nt Hiltoni hotell, mida tagaplaanil näha on, pidi KÕIK klaasid asendama uutega, kuna need kõik olid katki. Samamoodi kõik need teised klaasist majad ümbruskonnas. See maja, mida seal paremalpool natuke näha on (selle heleda asja juures kohe) sai nii vigastada, et see tuleb maha võtta. Praeguseks on sellest u 1/3 järgi, seda on katastroofist saadik niimodi maha võetud. Tegelt oli stoori veel pikem ja põhjalikum, aga kui ma seda siin seletama hakkaks, ei tuleks see päris sama välja.

Sellest tuleb uus World Trade Center. See pidi algselt tulema maailma suurim ehitis, aga mingil maal tehti ikka suurem. Vana Põhjatorni kõrgusele tuleb uues hoones vaateplatvorm, kust näeb siis üle terve NY põhimõtteliselt. See tuleb kõvasti kõrgem ka kui eelmine, ja saab ilmselt mingi muu nime.

M&M'si poes käisime. See oli hämmastav. Pood oli vist läbi 3 korruse, seal oli igast M&M'si nänni ja ohtralt komme. Superlahe :))

See on ainult üks sellistest paljudest kommiseinadest, mis seal olid.

Hard Rock Cafe.

Empire State Building

..ja 15 minti hiljem oli juba selline :)

Õhtune New York


Kokkuvõttes oli NY ekskursioon täiega super. Ma sain paljudes asjades targemaks, kui ma enne olin ja nägin oma silmaga ära ühe meeletult suure linna. Ainuüksi seal linnas elab umbes 7 või 8 korda nii palju inimesi, kui terves Eestis kokku. Meeletu!
Vaatamata sellele on enamus asju, näiteks tänavate korrashoid, liiklus ja muu oluline väga hästi korraldatud ja midagi väga silma küll ei jäänud, mille üle nuriseda saaks.
See oli selline väga omamoodi kogemus ja kindlasti elamus terveks eluks.